Azt viszont kikötném, hogy csak szóban adok tanácsot és csak olyannak, aki nem dokumentálja azt és nem hord hang- és képrögzítő holmikat magánál, mert a bizalom azért fontos tényező az üzleti életben.

A szó elszáll, az írás megmarad – tartja a közmondás. Ráadásul jól fizet ez a fajta szemlélet, hiszen kontroll nélkül működik az egész. Találkozok hébe-hóba a megbízómmal, iszunk egy kávét, kedélyesen elbeszélgetünk a világ nagy dolgairól, az aktuális politikai helyzetről. Közösen szidjuk egy kicsit az ellenfeleinket és búcsút intünk egymásnak. Ez tiszta munka, tiszta pénz. Kéz, kezet mos alapon gyarapodnék más kárára, de tudjuk: a pénznek nincs szaga.

Nos, a nagykanizsai vezetés, pontosabban Dénes Sándor kötött ilyen szóbeli tanácsadásra vonatkozó szerződést a Strategopolis Kft-vel, amely egykoron Giró-Szász nevéhez köthető cég. A tanácsadásért fizetendő összeg, amely a város kasszáját terheli, nem kevesebb, mint 600.000-Ft plusz ÁFA, azaz havi 762.000-Ft ez pedig éves szinten 9.144.000-Ft. Ugyanakkor az étkezési hozzájárulást 9%-kal emelte a közgyűlés.

Nem a tanácsadással van bajom úgy általában, hanem e szerződés módszerével, vagy tartalmával. Ugyanis számomra megfoghatatlan a szóbeli tanácsadás gyakorlata. Ugorjunk a kútba! Mi beleugrunk, megfulladunk, a tanácsadó meg elsomfordál, hiszen nincs nyoma a tanácsadásnak.

Vajon milyen tanácsok adhatnak szóban? „Fűzze szorosabbra az együttműködést a város Zalaegerszeggel”, „Tanulmányozza a város vezetése Zalaegerszeg város marketing tevékenységét”, „Fejleszteni kell az ipari parkot”, stb. Ezt viszont bárki képes elmondani baráti alapon, ellenszolgáltatás nélkül, ha már a város vezetésének ilyenek nem jutnak eszébe.

Szóval, ha újrakezdeném, csak tanácsadó lennék.

Bár nem vagyok jogász, de véleményem szerint ez kimeríti a Btk. 376. § Hűtlen kezelés tényállását.

A szerződés az írás alatt PDF formátumban megtekinthető és letölthető.

 

Ha újrakezdhetném, csak tanácsadó lennék.

Tagged on:                 

Minden vélemény számít!