Ha megakarod ismerni valakinek a jellemét, adj neki hatalmat.

Ma délelőtt (2015.08.25.) a barátaimmal beszélgettem, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy a mellettünk lévő szemetes konténer mellett két hajléktalannal szemben intézkedtek a közterület felügyelet munkatársai. Helyszín: Kazanlak krt 10. előtti szemetes konténer környéke.

Az intézkedés első része valószínűleg a szabályoknak megfelelően történt, hiszen a jogszabály tiltja a szemetesbe bedobott holmik kivételét. Ezzel nem is lenne gond.

Ami utána történt, az viszont felháborító és jogsértő eljárás volt. Ugyanis a hajléktalanokkal szedették fel a szemetes körül szétszórt szemetet, amelyet nem ők szórtak szét. Erre a lakóház megbízottját kellett volna felszólítaniuk, mivel ő a felelős az edény körüli állapotokért.

Oda mentem és megkérdeztem, milyen alapon alázzák meg a hajléktalan személyeket avval, hogy térden csúszva, puszta kézzel kell a szemetet összeszedniük? A válasz erre az volt, hogy mivel nem tudják őket megbüntetni állandó lakcím hiányában, így „megegyeztek” a hajléktalanokkal, hogy a büntetés, vagy feljelentés helyett takarítanak.

Amikor megjegyeztem, hogy ehhez nincs joguk, a válasz annyi volt, hogy „lehet blogolni”! Felhívtam a felügyelő figyelmét arra, hogy joga van szankcionálni, azaz büntetni, figyelmeztetni, vagy eltekinteni a bírságtól és feljelentéstől, de nincs joga „kényszeríteni” semmire az eljárás alá vont személyt.  A válasz erre az volt, hogy megegyeztek és lehet blogolni. Majd autóba ültek és elmentek.

Szeretném felhívni az érintettek figyelmét arra, hogy jogsértést követtek el. Nem is egyet, hanem egyszerre több, a BTK-ba ütköző cselekményt követtek el.

A BTK. 225. § (1) Aki mást, annak kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva  arra bír rá, hogy magát megalázó magatartást tanúsítson, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha az elkövető

  1. a) az (1) bekezdés szerinti magatartásra való rábírás során ellenszolgáltatást ad, vagy ígér.

Amennyiben végig megyünk az eseményeken, látható, hogy a szemétszedésre avval bírták rá a hajléktalanokat, hogy ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy  nem indítanak ellenük eljárást., ha összeszedik a mások által szétdobált szemetet.

HATALOMMAL VALÓ VISSZAÉLÉS: (b) visszaélés oly célból, hogy valaki jogtalanul valaminek az eltűrésére, v. elhagyására kényszeríttessék.

Már több alkalommal jeleztem, hogy a szelektív gyűjtök környéke katasztrofális. Ott nem tudnak tetten érni senkit. A hajléktalanokat, a jogaikat nem ismerő kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket viszont lehet vegzálni, majd dokumentálni a jól végzett munka eredményét. A jegyzőkönyvből, vagy jelentésből nem derül ki, hogy valójában miként jártak el a felügyelet munkatársai.

Bár látszólag semmi közöm az egészhez, de ezt nem lehet megengedni. A  továbbiakban is fellépek a hasonló túlkapások ellen és határozottan tiltakozom az ellen, hogy a mentálisan sérült emberekkel azt tegyen a hatalom, amit csak akar, mert úgy látszik tehetik ezt kontroll hiányában.

Követelem a felügyelet vezetőjétől, valamint a Polgármesteri Hivatal illetékesétől, hogy az általam telefonon is bejelentett esetet vizsgálja ki, a felelősöket nevezze meg, illetve amennyiben bebizonyosodik, hogy jogtalanul jártak el, vonják felelősségre. Továbbá kötelezzék a felügyelet munkatársait, hogy kérjenek elnézést az általuk emberi mivoltukban megalázott hajléktalan személyektől!

Amennyiben ez belátható időn belül nem történik meg, úgy büntető és polgári peres eljárást indítunk.

2015.08.25

Szabó Dénes (szabodenesnk(kukac)gmail.com

Közterület-felügyelők Nagykanizsán

One thought on “Közterület-felügyelők Nagykanizsán

Minden vélemény számít!