Október elsejétől Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár lesz.

Ennek a hírnek sokan örülhetünk több okból is. Mivel ez a munka sok időt vesz el volt polgármesterünktől, így kevesebbet láthatjuk majd homokozó és hinta átadása ürügyén a helyi médiumban. Ez önmagában is jó hír. Végre levegőhöz juthat Dénes Sándor polgármester úr is. Ugyanakkor kétséges, hogy mankó, illetve kézi vezérlés nélkül hogyan boldogul a város vezetésével.

Örülhetünk annak is, – ha lesz rá ok – hogy talán valamit javul a városban a foglalkoztatási helyzet a képviselő lobbi erejének növekedésével. Ugyanis a város nem lehet büszke a foglalkoztatási eredményeire. A térségben Nagykanizsán a legmagasabb az álláskeresők aránya annak ellenére, hogy szinte alig van család Kanizsán, akinek valakije ne dolgozna külföldön.  Zalaegerszegen is tömegesen vállalnak jobb híján az emberek, mert a megélhetést biztosítani kell a családnak. Ezek a munkavállalók ugyan nem Kanizsán dolgoznak, a statisztikák szerint nem álláskeresők, akárcsak a regisztrációból kiesők sem. Így is 10 % körüli a munkanélküliségi mutató. Ez pedig elkeserítő adat.

Viszont kétségeim vannak Cseresnyés Péter kinevezésével kapcsolatban. Vajon milyen szakmai kompetenciák alapján esett rá a választás? Mert én ilyenről nem tudok – igaz, attól még lehet –

A képviselő önéletrajzából kiderül, hogy tanárképző főiskolát végzett, majd pár évet dolgozott több kevesebb sikerrel a piaci viszonyok között több helyen, de sehol sem olyan beosztásban, ami az államtitkári feladatok ellátásához szükséges gyakorlatot megszerezte volna.

Azt tudni lehet, hogy ebben a rendszerben nem feltétlen a szakmaiság, a kompetencia dönti el, ki milyen beosztásba kerül, sokkal inkább a lojalitás és a kapcsolatok a meghatározó motivációk. Egy rokon pedig ilyen esetben aranyat ér. De lehet köze a nem régen átadott Javító-nevelő Intézet rugalmas, gyors elintézésének. Hiába tiltakozott a lakosság egy része, az intézmény megépült és átadásra került. Ez pedig vitathatatlanul Cseresnyés Péter érdeme, mint ahogyan a leendő dolgozók kiválasztása is. Sokan tudják, hogy szakmai képesítés ide, vagy oda, a felvétel nem mindig az alapján történt. De ez egy másik történet.

Ezen tények ismeretében is kívánok sok sikert Cseresnyés Péternek a munkájához, mert az azt jelenti, hogy Nagykanizsa is profitálhat belőle.

Végül egy jó tanács a leendő államtitkárnak: tanuljon meg olvasni, vagy ha tud, akkor készüljön fel becsületesen, ne úgy, mint itthon egyes rendezvényeken. Nincs annál kínosabb – vagyis van, de ez is gáz – ha valaki a más által megírt szöveget el sem olvassa előtte, csak az aktus idején akarja elmondani. Láthattuk több alkalommal, hogy ez nem megy.

Nagy megtiszteltetés érte városunkat

One thought on “Nagy megtiszteltetés érte városunkat

Minden vélemény számít!