Szánalmas vergődésnek lehetnek tanúi, akik olvassák Cseresnyés Péter nyilatkozatát a kanizsai lokálpatrióta újságban, amelyben reagált Teleki László országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára.
Volt polgármesterünknek nem tetszik Teleki László megnyilatkozása. A szokásos bukott baloldalazás, a szokásos porhintés, a szokásos mellébeszélés jellemzi Cseresnyés Péter indoklását.
De nézzük sorra az állításait!
Abban igaza van Cseresnyésnek, hogy 2008-ban lehetetlen helyzetbe került az ország. Arról viszont nem beszél, hogy akkor egy világméretű válság ért el bennünket is. Mint ahogyan arról sem beszélt, hogy 2010-ben a kormányváltás idejére már stabilizálódott a gazdaság. Pontosan azon intézkedések következtében, amit a képviselő felró a baloldali kormánynak. Többek között a nyugdíjkorhatár emelése és a 13. havi nyugdíjak, illetmények megvonása. Azt viszont nem értem, hogy ha Cseresnyés Péter ezeket hibának rója fel, akkor a kétharmados többség miért nem állította vissza az eredeti állapotot? Ahogyan kényükre, érdeküknek megfelelően alakították a jogszabályokat, az alaptörvényt, úgy a 13. havi juttatásokat és a nyugdíjkorhatárt is visszaállíthatták volna.
Miért nem tettétek, Péter? Vagy mégiscsak racionális döntés volt?
Cseresnyés Péter felszólítja Teleki Lászlót, hogy kérjenek bocsánatot, amiért eladósították az országot. Nem tudom, hogy ez még a húsvéti locsolkodás ellenértékeként elfogyasztott ital mennyiségének következménye? Mert józan ember az államadósság alakulásának függvényében ilyet nem mond.
Államadósság forintban:
2010. 21.081.488 ezer Ft
2014. 24.904.469 ezer Ft
Vagyis közel 4 ezer milliárddal nőtt az államadósság forintban úgy, hogy eközben a GDP 10%-át kitevő nyugdíjvagyont elvették az emberektől és elköltötték. Úgy emelkedett az államadósság, hogy közben nőttek az adóterhek, az élő munkát terhelő adók, a világon nálunk a legnagyobb az ÁFA, folyamatosan emelik a jövedéki adókat. Soha nem látott mértékű pénzt von el az állam.

Államadósság
Államadósság bruttó

 

Vizsgáljuk meg a minimálbér alakulását, amire olyan nagyon büszke Cseresnyés Péter, hiszen 2010. óta 31.500 forinttal emelték a minimálbért.bruttó = 73.500-Ft, nettó = 60.200-Ft. 2015. bruttó = 105.000-Ft, nettó = 68.775-Ft. Látható a számokból, hogy amíg a dolgozónál a többlet   8.575 Ft, addig az állam 22.925-Ft-tal gyarapodik minden egyes minimálbéres munkavállaló után.

Ugyanakkor az inflációt figyelembe véve a minimálbér vásárlóértéke nem éri el a 2010. évit. 2010. és 2013. között az infláció mértéke 15.8 % volt. Az igaz, hogy az infláció most alacsony, de a maginfláció 3-3.5 %, amit az emberek bizony megéreznek a mindennapi bevásárlásaik során.

Szánalmas és egyben hülye dolog az önkormányzatok eladósodását említeni. Az öszödi beszéd után az ország besárgult. Az önkormányzatok többsége fideszes vezetés alatt áll már 2006 óta, azaz kilenc éve a fideszes többség alkotja meg az önkormányzatok költségvetését. Éppen ezért még mai is csontvázakról beszélni több, mint ostobaság. Arról nem beszélve, hogy tanúi lehetünk Nagykanizsa önkormányzatának mutyi gyanús szerződéseinek, illetve azok próbálkozásának. Ilyen volt például a szóban való tanácsadásról szóló szerződés is.

Péter, ti hülyének nézitek az embereket. Elvettétek a megtakarításukat. Elvettétek a földet azoktól, aki eddig művelték. Elvettétek a trafikokat attól, akik eddig ebből éltek és osztottátok a haveroknak. Brókerekről beszélsz, miközben ezer szállal kötődik a Fidesz a Questorhoz. Közpénzeket bíztok kétes hátterű cégekre. Stadionokat építetek közpénzből, közben elmagyarázzátok, hogy a TAO-ból származó pénz nem közpénz. Hát akkor mi? Ugyanis azok a pénzek nem a költségvetésbe folynak be, hanem magánberuházásokat finanszíroznak, miközben az oktatásból, az egészségügyből forrásokat vontok ki. Hazudtok reggel, este, meg délben. Miközben az országban nő a szegénység, addig Orbán veje, és barátja, Tiborcz és Mészáros látványosan gazdagodik az önkormányzati pénzekből akár hitelfelvétel árán is. És csodálkoztok, hogy a Jobbik a nyakatokon van. Csodálkoztok, hogy egyre több ember fordul el tőletek. Érzitek, hogy nagy a baj, hiszen már nyilas pártnak hívjátok a Jobbikot, azt a pártot, amelyet felhasználtatok az utcai rendbontásokra. Most panaszkodtok, hogy belerondítanak az ünnepetekbe, de ellenzékben nektek nagyon ment az ilyen. Akkor azt rendben valónak találtad.

Péter, ezek tények. Szeretném, ha megcáfolnál! De számokkal, tényekkel, adatokkal. Hidd el, nem fog menni.

Tényleg, Péter, hogy állunk az ügynöklistával? Miért nem akarjátok nyilvánossá tenni? Pedig a kampányvideódban azt ígérted.

Szánalmas vagy Péter.

Minden vélemény számít!